fbpx

Stres

Stres

Moderen načina življenja ni naraven našemu telesu. Tako kot živimo danes, živimo šele zelo malo časa, gledano glede zgodovino človeka, zato je dokaj neizogibno, da smo velik del dneva v stresu. Stres sam po sebi sicer ni tako problematičen, dokler je v mejah normale, a glede na današnje zahteve okolja in družbe vse prevečkrat ne ostane v mejah normale.

Večina ljudi večji del dneva preživi v aktiviranem stanju tj. simpatičnem delovanju živčnega sistema – to je takrat, ko nas telo z dodatnimi zalogami energije podpre, da se na stresno situacijo lahko odzovemo z bojem ali begom. S tem ni nič narobe, če situacija nato mine in se mi vrnemo v stanje ravnovesja. A vse prevečkrat se dogaja, da živimo v kroničnem stresnem odzivu, v stalno aktiviranem stanju, to pa za telo ni dobro, saj se v tem stanju poglablja črpanje telesu lastnih zalog, da lahko tako energetsko potrošno stanje podpira – takrat procesi delajo prekomerno – srce dela prekomerno, adranalne žleze delajo prekomerno, zaloge mineralov se porabljajo prekomerno, … in ni zadostnega časa za obnovo. Dolgoročno nas kronično stanje stresa lahko pelje v stanje izgorelosti. Kronični stres pa nam lahko predstavljajo različni dejavniki – lahko so to odnosi, lahko je to prevelika količina dela ali prezahtevno delo, življenjski slog, psihološki dejavniki, bolezen …

Zato je ena izmed najbolj pomembnih naložb v zdravje to, da se naučimo sami uravnavati delovanje svojega živčnega sistema.

Da smo sposobni zaznati, kdaj smo v stresu oz. v aktiviranem stanju in da znamo ta proces sčasoma dinamično sami uravnavati. In tega se pri Feldenkrais metodi učimo skozi opazovanje, zaznavanje in občutenje odzivov svojega lastnega telesa, s tem pa dobivamo vedno večji del razumevanja in tudi kontrole nad lastnim počutjem, saj pričnemo razumeti dinamično regulacijo in vedno bolj obvladamo samoregulacijo.

DELI
error: