fbpx

Fizična Bolečina

Fizična Bolečina

Fizične bolečine in napetosti se pojavijo iz različnih razlogov. Lahko so posledica poškodb, prisilne ali neučinkovite drže, večkrat pa imajo razne fizične bolečine in napetosti vzroke v psihosomatiki.

Kako je to možno?

Vsa naša doživljanja, vsako čustvo ima določen fiziološki vzorec in živčno mišični vzorec. To vemo, saj lahko že samo po telesnem izrazu, mimiki in gibanju človeka vidimo v kakšnem stanju je. Najbolj očitni izrazi vpliva čustev na telo oz. na zunanji izraz se kažejo, ko je nekod npr. vesel, žalosten, jezen. Ko je vesel, se to izkaže z vedrim izrazom na obrazu, ko je žalosten joče, ko je jezen morda stiska zobe ali pesti. Vsakokrat ima tudi spremenjen vzorec dihanja. Torej, razumemo, da čustva vplivajo fizično na telo. Ta enostavna čustva, pa niso naša edina čustva. Čustev imamo cel spekter. In nekatere lažje izražamo, druge malo manj. Lahko, da se jih nismo naučili izražati ali pa v resnici ne razumemo povsem, kaj ti občutki, ki se v nas pojavljajo, so.

Živimo v kulturi, ki nas uči, da izražanje čustev ni dobro. Da je celo nekaj, kar bi morali zadržati zase. In tu se pojavi težava. Da je telo lahko v ravnovesju, mu moramo dati možnost, da ravnovesje najde. Živimo dinamična življenja, okrog nas se odvijajo raznorazni dogodki ves čas in to na nas vpliva. Kar moramo dopustiti, je, da telo to, kar se nam dogaja tudi doživi, da gredo občutki skozi nas, zato, da lahko vsakič znova pridemo v stanje ravnovesja. Če mi procesom ne dovolimo, da se zaključijo, na kratko rečeno, ta napetost ostane v nas in se s časoma celo povečuje. Če neko čustvo doživljamo prekomerno in ga ob tem še ne prepoznamo ali zanikamo, nam to lahko prične povzročati tudi fizične težave.

Kako te težave rešujemo na individualni obravnavi?

Napetosti in bolečine, ki so v sistemu, pa naj bodo zaradi prisilne drže, poškodbe ali psihosomatskega izvora naslovimo preko blagega dotika in lahkotnega giba, lahko pa tudi le preko besednih navodil. Živčnemu sistemu, damo povratno informacijo o tem kaj dela, mu to pomagamo sprostiti in nato telesu pokažemo nove bolj učinkovite možnosti delovanja in gibanja. Kar se kaže tako, da se telo na koncu individualne obravnave poveže v gibalno celoto in vi v telesu in gibanju občutite večjo svobodo, lahkotnost ter zmanjšanje oz. odsotnost bolečin in napetosti.

Kadar želite delati na reševanju kakšne globje težave, je odlična in učinkovita kombinacija FELDENKRAIS + PSIHOTERAPIJA ali COACHING.

DELI
error: